Prima pagină   »  Comunicare   »  Comunicate
Comunicate
15.11.2021  
Planteazăți-viitorul.
În data de 13 noiembrie în cadrul Întreprinderii de Stat ”Întreprinderea Silvocinegetică Sil-răzeni” a fost lansat oficial campania de împădurire a plaiului cu generecul ”Planteazăți-viitorul” 2021. Întreprinderea Silvică a primit o mînă de ajutor din partea Procuraturii Generale la executarea lucrărilor de regenerare în cadrul Unității de Producție Răzeni-Ialoveni Trupul de Pădure Molești-Răzeni Unitatea amenagistică 3 H cu suprafața de 0,7 ha unde au fost plantați puieți de stejar pedunculat în număr de 3.333 buc. Angajații întreprinderii silvice sunt foarte recunoscătorii pentru ajutorul acordat de către angajații Procuraturii Generale, aportul adus fondului forestier și în general mediului înconjurător este valoros, ”Mulțumim pentru o colaborarea fructuoasă ”
  
10.11.2021  
Președinta Maia Sandu îndeamnă tinerii din țară să se alăture Campaniei naționale de înverzire a plaiului
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, îndeamnă tinerii să se alăture Campaniei naționale de înverzire a plaiului, care începe pe 13 noiembrie. Șefa statului a expediat un mesaj în acest sens, adresat consiliilor elevilor și consiliilor studențești din toată țara.Pentru a se alătura campaniei de înverzire, tinerii vor contacta primăria pentru a afla unde și când vor fi organizate acțiunile de înverzire în localitatea lor și pot ieși la plantat puieți alături de prieteni și familie, colegi și profesori. Pentru a vedea subiectul accesați pagina Președinta Maia Sandu îndeamnă tinerii din țară să se alăture Campaniei naționale de înverzire a plaiului
  
   
10.11.2021  
”Plantează-ți viitorul” pe 13 noiembrie 2021
Pe 13 noiembrie, în Republica Moldova începe campania anuală națională de înverzire a plaiului „PLANTEAZĂ-ȚI VIITORUL” în cadrul căreia este lansat apelul de consolidare a eforturilor și mobilizare a întregii țări. În următoarele săptămâni, vor fi plantați 5,5 milioane de puieți pentru a sprijini regenerarea naturală a aproape 580 de hectare și a completa câteva mii de hectare de plantații recente.Campania va dura o lună și va implica sute de primării și instituții, din toate regiunile țării, zeci de ONG-uri și grupuri locale.Potrivit cifrelor oficiale, în prezent rata de împădurire a Republicii Moldova este puțin peste 11% din teritoriu. Iar studiile arată că pădurile trebuie să acopere cel puțin 25% din teritoriul țării, pentru un mediu echilibrat, cu o calitate mai bună a aerului și solului, o cantitate suficientă a apei și o biodiversitate sănătoasă. Este necesară reconstrucția ecologică și extinderea Fondului Forestier. În contextul boom-ului mondial al preocupărilor legate de încălzirea globală și ultimelor angajamente asumate la nivel internațional de țara noastră, până în anul 2030 este necesară restabilirea pădurilor și extinderea pe un spațiu de cel puțin 100 000 ha. Conservarea și plantarea masivelor forestiere se numără printre prioritățile Ministerului Mediului și este un obiectiv al planului de guvernare. Lipsa vegetației este un factor semnificativ în apariția problemelor de orice ordin precum: eroziunea, degradarea solului, pierderea anuală a solului fertil, seceta, înnămolirea râurilor, schimbările climatice, etc.Pentru a întrerupe lanțul acestor probleme, inclusiv tăierilor ilegale, exploatării abuzive, corupției, nepăsării, care generează pagube anuale cauzate economiei țării, este necesară sporirea gradului de conștientizare al cetățenilor, întrucât pădurea are un rol major în sănătatea mediului, sănătatea animalelor și sănătatea umană. Doritorii ce vor fi interesați să participe la înverzirea teritoriului țării pot afla când și unde sunt organizate plantările de arbori în localitatea sa, accesând prima pagină web a Ministerului Mediului – www.mediu.gov.md , unde va exista un centru informațional on-line dedicat acestei campanii. Pe 13 noiembrie, ieșim la înverzire cu familii și colegi pentru a ne planta viitorul!
  
12.10.2021  
Lucrările silvotehnice în trimestrul IV-2021
ÎS ÎSC ”Sil-Răzeni”, informează că în trimestrul IV a.c în fondul forestier proprietate publică a Statului care se află în gestiune, urmează să fie executate lucrări silvotehnice după cum urmează:Tăieri de produse Principale 9,7 ha cu un volum total brut de 1478 metri cubi, inclusiv Regenerare rasă 7,5 ha cu un volum total brut 1342 metri cubi și Tăieri de Conservare rasă pe o suprafață de 2,2 ha cu un volum total brut 136 metri cubi, totodată se vor executa Tăieri Secundare( T. Răritură) pe o suprafață de 21,5 ha cu un volum total brut 243 metri cubi.